dijous, 12 d’abril del 2018

TOT ÉS QÜESTIÓ DE QUÍMICA. L'ENIGMA DE LA SETMANA(6).

El cautxú és un polímer natural que s’obté de moltes plantes, però principalment s’extreu del làtex. Esbrina d’on prové el làtex i com es processa.


El cautxú natural, però, és poc elàstic i es reblaneix fàcilment amb la calor. Per això un químic d’EUA, que es trobava en una precària situació financera perquè la seva empresa de maquinària industrial habia fracassat, va dedicar alguns anys de la seva vida a l’estudi del cautxú.


Al 1839 va descobrir un tractament que li va permetre obtenir un cautxú millorat, molt més dur i durador i que conservava la seva elasticitat natural i a més, transformava la textura del cautxú original. Esbrina com s’anomena aquest tractament, en que consisteix, quin és el reactiu clau del procés i a quina indústria va donar origen.



No obstant, aquest invent no va ser patentat pel seu descobridor, sinó que va ser un enginyer qui es va adelantar i ho va fer al 1843. Esbrina qui va ser aquest enginyer i com va afectar aquesta patent al químic que va fer el descobriment.



Continuem parlant de polímers plàstics. Esbrina el nom del primer polímer totalment sintètic, any, descobridor, procés d’obtenció i usos.



Els plàstics que utilitzem avui dia porten un codi SPI. Esbrina que ens indica aquest codi i per a què s’utilitza.





Gràcies per participar joves investigadors.